tamtimforuma

forum mindenről, ami az embereket érinti

Alkohol

Minden ami ezzel kapcsolatos...drogok, gyógyszerek, szerelemfüggőség, stb...

Alkohol

HozzászólásSzerző: jazoli » 2010.02.15. 22:52

A legtöbb bajnak a forrása - szerintem.
jazoli

Re: Alkohol

HozzászólásSzerző: nikopol » 2010.02.15. 22:53

Igen ez igy van!!!!
Remegő lelkem elszállna messze, búvóhelyet keresne ha lelne...
nikopol
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: tamtim » 2010.02.28. 20:52

MÉRTÉKTELEN IVÁS A TÁRSADALOM TRAGÉDIÁJA

Az alkoholfogyasztásnak két arca van: az egyik vidám, a másik szomorú. A mértékletes alkoholfogyasztás megvidámithat. De a mértéktelen ártalmas, sőt halálos is lehet. "Egy ittas vezető elütött egy 25 éves anyát, annak kétéves fiával...Az anya meghalt, a fia súlyos fejsérüléseket szenvedett"--ilyen és hasonló hireket szinte naponta hallani .
Felbecsülhetetlen, hogy emberi életekben mérve mekkora károkat okoz világszerte az alkohol. Sok súlyos betegség okozója is egyben a mértéktelen ivás.
Az alkoholfogyasztás erőszakot szül. Az ivás megfoszthatja az embert a gátlásaitól, és az ittas ember félreértelmezheti mások tetteit, ezért valószínűbb, hogy erőszakosan reagál. Az alkohol nagy szerepet játszik a családon belüli erőszakban. Bizonyos felmérések szerint, az alkoholista férjjel élő nők 75%-át éri bántalmazás. Az alkoholfogyasztás kétszeresére növeli minden korosztályban az emberölés kockázatát, és még azok a személyek is életveszélyben lehetnek, akik egy olyan személlyel élnek együtt, aki iszik.
Felbomlott vagy gyászoló családok, félbeszakadt tanulmányok, számos lelki sérülés---az alkohol túlzott fogyasztása miatt.

A MÉRTÉKTELEN IVÁS ÉS AZ EGÉSZSÉG

A kockázatos és a káros alkoholfogyasztás meg a függőség--összetett probléma.
A kockázatos alkoholfogyasztást az Egészségügyi Világszervezet úgy határozza meg, hogy "rendszeres alkoholfogyasztás, amely káros következményekkel járhat", fizikai, elmebeli, ill. társadalmi következményekkel.
A káros alkoholfogyasztás az, amikor az alkohol már kárt tett az egyén szervezetében, vagy elmebeli képességében. de az ivás, még nem vált függőséggé.
A függősség az. amikor valaki "nem képes megtartóztatni magát az ivástól".Egy függőségben szenvedő személy kivánja az alkoholt, az ivás következtében fellépő számos probléma ellenére is tovább iszik, és ha megvonják tőle, elvonási tünetei lesznek.

KÁROSITJA AZ ELMÉT

Az etilalkohol--az a vegyi anyag, amely a szeszes italok legtöbbjében megtalálható--idegméreg, vagyis olyan anyag, amely károsíthatja, vagy tönkreteheti az idegredszert. Aki részeg, az tulajdonképpen egyfajta mérgezésben szenved. Nagy mennyiségű etil-alkohol kómát, vagy halált is okozhat. Ha valaki gyorsabban iszik, mint ahogy a szervezet dolgozik, az etil-alkohol felhalmozódik, és észrevehetően megzavarja az agyműködést. Hogyan?
A beszéd, a látás, a mozgáskoordináció, a gondolkodás és a viselkedés mind kapcsolatban állnak egy hihetetlenül összetett kémiai reakciólánccal, amely az agy fő sejtjeiben az idegsejtekben megy végbe. Az etil-alkohol módosítja ezeket a reakciókat, egyes neurotranszmitterek ---az idegsejtek között jeleket szállitó vegyi anyagok ---szerepét elnyomja, másokét felerősiti. Ezáltal módosul az agyban az információ áramlása, és az agy nem képes megfelelően működni. Ezért van az, ha valaki sokat iszik, összemosódnak a szavai, homályosan lát, lassan mozog, kevésbé képes uralkodni a viselkedésén, vagyis megjelennek nála a részegség gyakori tünetei.
Függőség akkor lép fel, ha az agy annyira alkalmazkodik az alkohol jelenlétéhez, hogy nem képes nélküle rendesen működni.A szervezet kivánja az alkoholt, hogy fenntartsa a vegyi egyensúlyt. Megvonás esetén az agy vegyi reakciói teljesen felborulnak, és megjelennek az elvonási tünetek: szorongás, reszketés, esetenként epilepsziás rohamhoz hasonló görcsök. A vegyi reakciók módosulása mellett a mértéktelen ivás sejtsorvadáshoz és sejtpusztuláshoz is vezethet, melynek következtében maga az agy felépitése változhat meg. Ha valaki felhagy az ivással, részben helyrejön a kár, de vannak dolgok melyek valószinűleg visszafordithatatlanok, és tovább romlik a memória és csökkennek az értelmi funkciók.

MÁJBETEGSÉGEK ÉS RÁK

A máj fontos szerepet tölt be az anyagcserében, a fertőzések elleni küzdelemben, a véráramlás szabályozásában és a mérgező anyagok , pl. az alkohol eltávolitásában. Az alkohol hosszú távon három fázisban roncsolja a májat. Az első stádiumban lassul a zsirok emésztése, igy azok felhalmozódnak a májban, és zsírmáj alakul ki. Ezt idővel krónikus májgyulladás, vagyis hepatitis váltja fel. Mig az alkohol közvetlenül is képes hepatitist okozni, a jelek szerint csökkenti a szervezet ellenálló képességét. Ha nem kezelik a gyulladást, a sejtek szétesnek, és elhalnak. Ennek tetejébe az alkohol, úgy tűnik, elinditja a sejtek természetes, programozott elhalásának folyamatát, az apoptózist.
A májbetegség végső stádiuma a májzsugorodás, azaz cirrózis.
Az alkoholnak egy másik alattomos mellékhatása, hogy a máj kevésbé tudja megvédeni a szervezetet a rákkeltő anyagoktól. Amellett , hogy elősegiti a májrák kialakulását, a száj, a torok, a gége és a nyelőcső rákos megbetegedésének a kockázatát is nagymértékben növeli.

SEGITSÉGKÉRÉS

Amikor valaki mértéktelenül kezd inni, nem válik értéktelenné, vagy javithatatlanná. Néhányuknak maguktól sikerül leszokni az alkoholról, az alkoholfüggő személyeknek azonban hozzáértő segitségre van szükségük. Nem feltétlenül kell befeküdni egy kórházba a kezelésre, de ha elvonási tünetei súlyosak, akkor lehet, hogy szükségessé válik.
Ám a detoxikációs programok nem garantálják a sikert. A gyógyszerek csak átmenetileg oldják meg a gondot, de nem gyógyitják ki az embert a függőségből.
MEGFELELŐ INDITÉKOT KELL TALÁLNI A LESZOKÁSRA.

A boldogság nem az alkoholtól függ. Az ember újra visszanyerheti emberi méltóságát és szabadságát az alkohol rabságából.
Szeretni és szeretve lenni ---megfelelő inditék!!!
Jehova velem, fogja az én kezem,,,
tamtim

HozzászólásSzerző: tamtim » 2010.03.05. 14:00

Azt hiszem ez is témához tartozik, hogy leirjam a saját tapasztalatomat. Én és a hugom úgy nőttünk fel, hogy egy alkoholista apánk volt, és még ma is az. Kicsi gyerekként már félelemben éltünk, mert apám részegen járt haza. Sokat ivott. Mikor hazaért, elkezdett kiabálni anyuval, és aztán verte őt. Atán szétverte a butorokat, vagy ha ugy hozta az idegrohama, kidobált az ablakon néhány butordarabot. Másnap takarithattunk. Rettegtünk mindig mikor későn jött. Alig voltam 3-4 éves és azóta vannak emlékeim a nagy orditásokról. Nagyon gyűlöltem az apámat. Mert bántotta anyut. Sokszor volt ugyis, hogy éjjel egy óra körül, fogtam a hugom kezét, és elrohantunk a nagymamához segitségért, pedig nem lakott közel. És nem a sötéttől féltem, hanem attól, ami otthon volt, dübörgés, puffanások, orditások...stb.
Többször volt elvonókurán az apám, de nem segitett semmi. Ma már 68 éves, most is iszik, mert függő, de ma már nem cirkuszol, ma csöndben elissza pénzt.
Azt hiszem tönkre tette a hugom életét is, anyámét is, én meg, vagyok tizenéves koromtól a depimmel együtt, és soha nem innék, csak nagy ritkán. Most már ugy érzem ritkán se.
Multkor elkövettem egy hibát, 7 év ota nem ittam, és akkor, mikor egy nagy törés lépett az életemben, gondoltam kipróbálok néhány pohár italt. Csak rosszat tettem magamnak vele, mert még szomorúbb lettem.
Ezzel nem itélem én el az alkoholt, mert jó dolog barátokkal összejönni, és jókedvvel inni, ameddig az nem árt meg.
Én arról beszélek, amikor már az káros, és bizony az én életemben sok mindent tönkretett.
Na ennyi.
Mesélhetnétek ti is.
tamtim

HozzászólásSzerző: tamtim » 2010.03.10. 13:38

Az alkoholizmus utolsó stádiumáról szeretnék néhány szót. Csakis laikusan, vagy olyan parasztosan, ha úgy tetszik. Nem kellenek nagy orvosi kifejezések. Azt mondják, a függőség a máj széteséséhez vezet. Nos ez igy van. Ha el tudjátok képzelni, hogy a hasatok megnagyobbodik, kb 50-70 cm szélességben, és tele lesz sárgás-zöldes gennyes folyadékkal, ami csak egyre növekszik a hasban , ami keményedik egyre jobban, mintha szét akarna robbani. Az ilyen állapotban levő ember, nagy fájdalmakat él át, nehezen lélegzik, fuldoklik, elindul az orrából a vér, vagy vért hány, nem beszélve arról, hogy vér jön ki belőle elől hátul. Ilyenkor, már az ilyen stádiumban abszolut nincs agya az embernek, félrebeszél, nem tudja hol van, de azt érzékeli, hogy szenved. De már nincs tudatában, hogy mindezt az alkoholnak köszönheti. Most én megkérdezném: addig, amig tudja, hogy nem jó neki az ital, mégha függő is, miért iszik valaki tovább? Mert annyira vágyik a szervezete az italra, hogy szinte rabságban él. De amig tud gondolkodni, addig lehetne magán segitenie, csak a legtöbben nem akarnak segiteni magukon. Ilyenkor már a család sem segit, mert el lehet azt is képzelni, hogy egy alkoholista mennyi szenvedést okozott hosszú éveken át a családnak.
De térjek vissza erre a "hasra". Nos ilyenkor végeznek haspunkciót, vagyis beszúrnak egy jó vastag tűt a hasba, , és lecsapolják a folyadékot. Ez egykét napig megkönnyebbülést hozhat, de aztán megint megtelik a folyadékkal. Nyomja a többi szervet, és őrült fájdalmakkal jár.
Tegnap láttam ezt .
Ha valaki elolvas, és nem gondol hülyének, hogy ez minek irkod ilyeneket, hát fogadjon meg egy tanácsot, mégha függő is lett már: HAGYJA ABBA AZ IVÁST!!!Nem kellemes igy haldokolni...
tamtim

HozzászólásSzerző: tamtim » 2010.07.18. 00:20

Ez egy tamtimos bejegyzés, még a bloggomból. 2009.10.16-án írtam. Ideteszem.

DEPRESSZIÓ ÉS AZ ALKOHOL

Miért isznak az emberek?
Azt mondják, mert az jó, mert az kell, mert az jóllesik... Hát ameddig, addig.
Amig az nincs szomorúságból, amig nincs megszokásból, addig jó. Mondjuk nekem személyesen semeddig se jó, mert allergiás vagyok az alkoholra, úgyhogy én nem tudok magyarul mulatni.
Volt azelőtt, régen az őskorban, hogy ittam egy kis bort, vagy a sör is jó volt. Ez főleg az az időszakom volt, mikor Pozsonyban és Prágában dolgoztam. Eszembe jutnak azok a reggelek, amikor éjjeles után mentünk a csajokkal és beültünk valami hangulatos kávézóba, vagy éppen sörözőbe. Prágában is szépek a kávézók.
De most az ivászatról akartam pár szót, vagyis az alkoholizmusról. Már beszéltem róla, mert megkeseritette az életem.
Ebből levonhatom a következtetést: az alkohol nem megörvendeztet, hanem megkeserit.
8 évvel ezelőtt depressziót diagnosztikáltam magamnál, azért én, mert az orvosok hülyék, az embernek saját magának kell rájönnie, mi a baja. Én rájöttem. Mikor elmentem ahhoz a bizonyos pszichiáterhez, akkor kaptam antidepresszánsokat, meg persze a xanax... csakhogy akkor még itt- ott volt az alkohol is az életemben. De nem gyógyszerre ittam, csak úgy alkalmilag. Nos ez is elég volt! Ugyanis, ha elkezded a gyógyszerezést, akkor már az alkoholnak nem szabad ott lenni sehogy sem, mert az nagyon rossz dolgokat vált ki belőled. Nem volt elég, hogy tudatmódositókat szedtem, amikor néha alkoholt fogyasztottam, fura dolgokat tettem. mindig meg akartam halni, de nem csak akartam, neki is indultam. Ennek ellenére elmondhatom, nincs a múltamban öngyilkossági kisérlet, mert ...biztos az én Istenem ...ki más... közbelépett, még mielőtt valamit megpróbáltam volna. Utolsó nekiindulásom, 7 éve volt, amikor irtam egy levelet is, és elindultam az összes gógyszeremmel az erdőbe. Ja, előtte ittam , bort. Azért indultam neki... mert az alkohol ezt csinálja az emberrel...nekiindit!
Jó messzire elmentem, nehogy valaha is megtaláljanak ( a hülye szőkenő) . Mikor ott voltam a helyszinen, már egy óra gyalogolás után, leültem, és fel akartam hivni az egyetlen embert, akit szerettem, ő volt az az egyetlen szerelmem, aki utána meghalt. Nem tudtam felhivni, mert éppen akkor cserélt telefonszámot, és nem tudtam a számát. Addig addig szerencsétlenkedtem, mig ... meggondoltam magam. Nem tudom miért.
Máskor volt, hogy kimentem a folyóhoz, ami itt van a közelünkben, aztán sms-eket irtam arról, hogy milyen jó lenne nem lenni..beleveszni a hullámokba. Megijesztettem jópár barátom, amit azóta is nagyon bánok. És mindezt miért csináltam? Mert ittam egy kis alkoholt! Oh nem is sokat, csak egy keveset. DE az elég volt, hogy meghülyüljek.
Nos már vagy 6 éve semmit. És vagy fél éve csak nagyon kevés gyógyszert is, hiába irom, hogy naponta 8-10 , de az nem tudatmódositó, és nem antidepresszáns...
Néha nem veszek be semmit... de nagyon nehéz. Olyan fájdalmaim vannak, mint a rákosoknak, és nem akar jobb lenni.
Elviselem, még egy ideig...
De az alkohol az nem jó a depiseknek, nem jó azoknak, akik valami lelki problémával szenvednek évek óta. Tapasztalatból mondhatom, sokkal jobb tisztán, sokkal jobb, mert én----én akarok maradni, mert tetszeni akarok magamnak, és ha alkoholizálnék, jaj--nagyon utálnám magam! Még mindig nem tartok ott, hogy szeressem is magam, de remélem, mások azért érzik, hogy tudok szeretni.
Habár igy kéne ennek lenni:
"Szeresd felebarátodat, mint önmagadat."
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
tamtim

HozzászólásSzerző: tamtim » 2010.08.24. 16:51

Alkohol ---

BUMERÁNGHATÁS

Ez az alkohol egyik legalattomosabb hatása. Az alkohol nyugtató, nem pedig élénkítő hatású. Azt az állítólagos felemelő érzést, amit ivás után érzel, azért érzed, mivel az alkohol megnyugtat, csökkenti a szorongás érzését. Nyugodtnak érzed magad, kevésbé szorongónak, mint előtte. Ésszerű mennyiségben az alkohol tehát némiképp segíthet valakinek" elfelejteni a gondjait. " Egy Paul nevű fiatal pl.azért ivott, hogy elmeneküljön a családi problémák elől. " Nagyon korán megtanultam, hogy a rám nehezedő nyomás enyhítésének módja az ivás"...mondja. "Megnyugtatta az elmémet."
Ezek szerint tehát ártalmatlan? Nem az! Az alkoholnak bumeráng hatása van. Néhány óra elteltével, amikor az alkohol nyugtató hatása csökken, a szorongás visszatér, de nem a természetes mértékben. Sokkal jobban felfokozódva, mint mielőtt ittál volna! A félelemérzet és a feszültség erősebb, mint valaha. Az elvonási tünetek 12 óráig is eltarthatnak. Igaz, egy egy ital ismét csökkenheti a szorongás érzését. De néhány órával később visszatér majd, ez alkalommal erősebben, mint korábban! Ekként folytatótik a mesterséges magaslatok és egyre mélyebb mélységek ördögi köre.
Tehát az alkohol hosszú távon nem fogja csökkenteni a szorongásokat., hanem inkább növelni fogja azt. És amikor az alkohol hatása elmúlik, a problémád még mindig ott van.

(részlet a Fiatalok kérdései c. könyvből, Jehova Tanúi kiadásában)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
tamtim

Vissza: Függőségek